Checklist "preventie tijdens de zomervakantie"

Een inbraak of brand is niet altijd te voorkomen, onderstaande preventietips verhogen de veiligheid aanzienlijk.

Is het huis goed beveiligd met goedgekeurde (Politiekeurmerk Veilig Wonen) sloten?

Beveilig ook de bovenverdieping van de woning met goedgekeurde sloten, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een balkon of uitbouw.

 
Is er voldoende verlichting rond het huis en in de tuin?

Is de buitenverlichting voorzien van schemerschakelaar of bewegingssensor

 
Heeft de woning een bewoonde indruk als u er niet bent?

Laat wat boeken of speelgoed van de kinderen rondslingeren. Liggen er geen waardevolle spullen in het zicht? Markeer of graveer uw eigendommen en registreer ze.

 
Zitten er geen sleutels aan de binnenkant van de sloten?

Een inbreker kan makkelijk een raam inslaan en zo de deur openmaken.

 
Zijn alle deuren en ramen gesloten en op slot?

Vergeet voor de wc-raampjes of ramen en deuren van een garage niet.

 
Verstop geen sleutels buiten de deur.

De deurmat, kliko en de bloempot zijn voor veel inbrekers geen geheime plaats meer.

 

Weten de buren dat u weg gaat?

Vraag de buren een oogje in het zeil te houden. Zet een app-groep op in de buurt om elkaar te kunnen waarschuwen bij een verdachte situatie.

De politie ziet dat in wijken waar een dergelijke groep actief is, het aantal inbraken afneemt. Plaats zeker geen berichten over uw afwezigheid op Social media.

Maakt u gebruikt van tijd- of schemerschakelaars?

Doe dit ook voor de bovenverdieping. Laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan.

Vraag gratis preventieadvies aan bij uw gemeente.

Een preventieadviseur kijkt naar de veiligheidsstatus van uw woning en geeft advies.

Bij veel verzekeraars kun je flinke kortingen ontvangen op je premie als je preventieve maatregelen neemt om jouw woning nog beter te beveiligen.

 

Tip 1:

Laat uw CV ketel jaarlijks door een installateur schoonmaken en controleren. Zo voorkomt u niet alleen het gevaar op koolmonoxide vergiftiging, maar haalt u ook het beste rendement uit de CV ketel. Koopt u een nieuw huis en wilt u er zeker van zijn dat uw gas- en elektra-installatie veilig zijn, schakel dan een installateur in. Zoals een bouwtechnisch inspecteur kijkt naar de constructie van een woning, inspecteert de installateur de gas- en elektra-installatie.

Tip 2:

Zorg dat de boiler, geiser of combiketel zo is ingesteld dat het warme water dat uit de kraan stroomt minimaal 60 graden Celsius is. Bij deze temperatuur krijgt de legionellabacterie (die de veteranenziekte kan veroorzaken) geen kans zich te vermenigvuldigen. U kunt de temperatuur meten door een thermometer onder de waterstraal te houden. Controleer wel eerst het meetbereik van de thermometer.

Tip 3:

Maak er een gewoonte van om kranen die u zelden of nooit gebruikt, bijvoorbeeld in de berging of logeerkamer, eens in de week open te draaien. Door de kraan wekelijks enige tijd bij 60 graden Celsius te laten lopen, voorkomt u dat er legionella-besmetting optreedt.

Tip 4:

Open geisers zonder afvoer zijn gevaarlijk. Want als een huis slecht wordt geventileerd, blijven de verbrandingsgassen van deze toestellen in huis hangen en kunnen koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Schakel daarom een installateur in die een geiser met goede afvoer naar buiten installeert.

Tip 5:

Bij het gebruik van een 1 hendel mengkraan dient u bij het gebruik van koud water de hendel helemaal naar de koude kant de draaien. Zo voorkomt u een onnodige warmwater schakeling in uw CV-ketel

Tip 6:

Energie besparen kan al makkelijker en sneller dan u denkt: denk bijvoorbeeld aan het vervangen van uw huidige, verouderde ventilatiebox. Tegenwoordig zijn hier systemen voor met zuinige gelijkstroommotoren. Besparing per jaar al zo'n € 75,-. Nog makkelijker kunt u het verdienen mits u vloerverwarming heeft om de vloerverwarmingspomp te vervangen voor een gelijkstroomuitvoering. Deze pomp bespaart u al gauw € 120,- per jaar.

Tip 7:

Houdt de CV-ketel op druk, zet hem tussen de 1.5 en 2.0 bar. Let er wel op dat u de slang afkoppeld en dat beide kranen goed dichtgedraaid zijn! Hou de komende dagen de druk van de ketel goed in de gaten. Verandert deze snel, bel dan de vakman!

Tip 8:

Door het gebruikt van thermostatische radiatorkranen en daarmee een efficient gebruik van uw radiatoren kunt u besparen op uw gasverbruik.